1.2. Riihimäellä pidetty sääntökoulutus oli perusteellinen, vaikka kouluttajatkaan eivät olleet saaneet liitolta kaikkia tietoja joidenkin sääntöjen tarkennuksista. Jaana Tengman ja Eija Nenonen vetivät yleisen osuuden (KS I) ja Anne Pussinen lännenratsastuksen lajisäännöt. Lännenratsastajia paikalla oli kahdeksan.

Useamman vuoden kilpailutauon jälkeen koulutus oli tarpeellinen, sillä uutena asiana tuli mm. E-lupa, joka ei ennen viime vuotta ole ollut tarpeellinen seuratason kilpailijalle. Kouluttajat teroittivat läpi kouluksen, että säännöt ovat menneet kokonaan uusiksi ja jokaisen olisi tutustuttava niihin perusteellisesti.

2-tasolle siirtymiseen tarvitaan hyväksytyt tulokset kahdesta eri lajista 1-tason kilpailuissa ja D-lupa. Hyväksytyt tulokset voivat olla saman päivän kilpailuista. Tulokset hyväksytään vain mikäli ne löytyvät Kipasta (esim. pdf-tiedostona). Vaikka 1-tason kilpailuihin kuuluu walk&jog-luokkia, niillä ei voi kvaalautua 2-tasolle. Tästä on tulossa lajikomitealta vielä tarkennuksia.

D-lupa, kuten myös B-lupa, anotaan edelleen omalta seuralta. Seura voi vaatia luvan saamiseksi sääntökoulutusta, sillä se on vastuussa kilpailijan sääntötuntemuksesta.

Väärinkäsitysten oikaisuja/sääntömuutoksia, joita yritän muistaa:
- Kankikuolaimen kanssa voi ketjun lisäksi käyttää myös hihnaa, nivelkuolaimessa hihna ei ole pakollinen. 
Trailissa porttia yhdellä kädellä suorittaessa ohjien päitä ei ole pakko siirtää vaihtuneen ohjakäden puolelle, mutta se on sallittua. Ohjat myös korjataan niin, että vapaalla kädellä saa koskea vain ohjakäden alapuolelle, eli nk. ohjien päihin.
- Naruportin saa suorittaa loppuun, vaikka köysi putoaisikin kädestä – tällöin ei myöskään tule hylsyä vaan 5 virhepistettä. 

Muita mieleen jääneitä tärkeitä asioita:

- 1-2-tason kilpailuissa kaikkia hevosia saa niiden iästä riippumatta ratsastaa joko nivel- tai kankikuolaimella tai bosalilla.
- 1-tasolla kypäräpakko on koko kilpailualueella. 2-tasolla kypärää ei tarvita, mikäli myös siirtymät kilpailuareenalle ovat lyhyet sekä turvallisia ratsukoille (ei autoteitä tmv.) ja ratsastaja on vähintään 18- vuotias.
- Hevosta on pidettävä suitsittuna koko kilpailupaikalla (poislukien halter-hevoset) ja suitset saa poistaa esimerkiksi trailerissa, kun hevonen jää tauon ajaksi syömään. Säännön taustalla on toive, että jokaisella hevosella olisi koko kilpailun ajan ihminen lähellä hoitamassa äkillisetkin tilanteet. Hevosessa on myös oltava kilpailunumero koko kilpailun ajan.

B-luvan haltija saa kilpailla kaikilla tasoilla, kaikilla hevosilla mikäli kilpailukutsussa ei toisin ole määrätty.

Melkein kaikki suorittivat lupakokeen päivän päätteeksi ja kaikki osallistujat läpäisivät sen. Päivä oli huumorilla höystetyn leppoisa vaikka välillä elävän elämän esimerkit olivat suorastaan karmaisevia.

Uutisia kilpailusääntöjen tarkennuksista ym. päivittynee osoitteeseen: kilpailujarjestelma2015.blogspot.fi

– Miia Koistinen